Powered by Blogger.

Monday, August 3, 2009

qies is turnning 1 today!!!!













alhamdulillah...sekejap je masa ni berlalu da 1 tahun pon anak mama...mama harap qies jadi anak yg terbaik di kalanagn yg terbaik dan juga anak yg solehah lagi mendengar kata...kat sini mama nak cerite kan pengalaman mama melahirkan kamu qies...moga 1 hari nanti kamu dan abg akan bace ape yg mama tulis di diari maya ini...(walaupon org lain bleh bace..hikhik...)

di rumah...

pada 3ogos 2008(ahad),lebih kurang pukul 1am mama da rasa semacam je perut mama ni,tp mama control lagi...mama cube jgak lelapkan mata...mase tu abang dan papa da lena...mama je tak bleh tido...mama cube pusing kekiri...kjap ke kanan...tp tak lena jugak..perut rase sakit nih...mama tahan jek...sampai la mama wat keputusan tak nak tido...mama buat kerja rumah,mop rumah,cuci kain...lipat kain...bile perut sakit mama rehat kejap...pastu sambung lagi...sampai la pkul 3am...mama kejutkan papa ckp sakit sgt perut ni,mama ckp dr td tak tido,papa ckp pg tido,mama ckp xbleh tido...mama pk nk call nenek,mase tu nenek dan tokwan kat rumah ampang,nenek ckp kjap lg nenek dtg.mama tak nak pg spital sbb masuk ni da 2kali falsed labour so mama was2 la nk pg spital trus.sampai la nenek dtg dan nenek marah die ckp nk tggu sampai xleh jalan baru nk pg spital...mama pon pg la spital,sebelum tu mama mintak ampun maaf dulu ngn nenek & tokwan kiss abg baru gerak spital.

cerita di hospital...

sampai je hospital mama da plan kali ni nk delivered kan adik di hkl jek,mama da serik mase pengalaman abg yang sepatutnye mama bersalin di hukm tp di trnsfer ke gleneagles intan dan ckup mengajar mama dan papa.mama sampai mase tu sebelum subuh lebih kurang 5am kot,mama terus ke emergency o&g,da register doc pon seluk die ckp ala...baru 2cm nk ke 3cm,tahan wad la.so mama pon dok la wad.mase di wad mama cuba jugak tido tp tak bleh sbb da sakit sgt,mama berjalan 1 wad tu nk bg cpat bersalin la.klu dduk lagi la terasa sakit sgt. asal sakit je mama jalan2,sampai la tenghari,mama call papa,mama order mkn tgahari nasi goreng ayam mamak style hihiii...tapi mkn tak abis sbb sakit perut.dlm pkul 2pm mama ckp nurse sakit sgt nih...die pon panggil doc tuk cek baru la nk ke 4cm,die call labour room kebetulan labour room ade kosong,sebelum nk masuk mama ckp dgn nurse sy nk kencing,nurse ckp jgn teran tau,mama pon pg la toilet.da stnby nk naik katil utk tolak ke labour room pop ade bunyi pastu panas jek,rupenye air ketuban pecah,papa siap ckp mama nk tgk air ketuban...hihii...mase abg xdpt lalui mcm ni sbb cesarian.

dalam labour room...

bile dalam labour room perut da sakit sgt da ni...pakar pon dtg pegang kepala adik,doc ckp baby u kecik je ni,i nk u normal,u mesti bleh ni...mama pon senyum jelah...dtg lg 1 doc,u nak epidural ke?mama pon eksyen kan ckp xpe bleh tahan,die ckp kjap lg sakit baru tahu...skali tu mmg btul sakit sgt mama sampai ggit bantal,mcm2 doa mama baca,papa pon msuk labour room,die bleh tnye sakit ke mama?...mama jawab dlm hati...takkan sedap...hahaha...melawan tu...mama mintak la bidan tu epi die ckp nape tak mintak awal2 waktu da 6cm,die bg tahan sakit biase jek...die seluk tak sampai berape minit mama da panggil da nurse balik...nurse sy da tak tahan sy da nak teran da ni,nurse terkejut sbb tak sampai bape second die cek mama,mama da nk teran...ape lagi semua huru hara di buatnye...da settle semua...nurse soh papa support belakang mama,ape lg push byk kali gak sbb tak pandai,sampai bidan tunjuk kat papa tgk kepala baby da nk klua...papa pon tgk la...papa ckp mama last ni...mama kuat2 da nak kau da ni...mama pon kumpul semangat ape lagi pusssshhhhhhh....sambil mama sebut Allahhuakbar...ha...terkeluar la qiesya ishiqa bt mohd hanif...keluar2 je adik, nurse bg tgk jantina die suruh mama sebut...mama da mamai ni...die tnye baby ape??...mama ckp perempuan..trus nangis2...huhuu tak sangka dpat sepasang...syukur sgt2....

5 comments:

ibu addin dan nasa said...

Happy birthday for the little princess.May all your wish come true!

irvanqiesy said...

ibu addin dan nasa:tqvmuch...

redrania said...

happy birthday sweet qiesy....
may happiness will always be yours...
moga sihat selalu ye..

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

happy birthday

irvanqiesy said...

red rania,mama-miya:tq aunty...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Quote

Quote

Quote