Powered by Blogger.

Monday, November 2, 2009

Pra sekolah...


alhamdulillah...minggu lepas mama bz sgt settlekan Pra sek irvan,dimana mama xdpt surat mengatakan irvan dpt masuk pra sek,tp kwn sekelas irvan dpt surat...dimana silapnye ye?surat2 lain smpai jek...hmmm pelik jugak...tp xpe,mama trus call pej sek dan sek suruh dtg berjumpa dgn cikgu pra sek,mama n en.anep pn pg la sek utk bertanya sama ada dpt @ tidak...syukur irvan dpt masuk pra sekolah sri bintang utara...

okeh di sini sedikit hati panas la...dimana mak kwn sekelas irvan kami saling mengenali dan nama irvan berada no.7 dan anak die no.8,dan die tahu kami tidak dpt surat ape salah nye die bg tahu kami yg nama irvan tersenarai dlm list yg dpt...oh...kdg2 sy terpk mengapa kita sesama manusia tidak prihatin...xpela mgkin die pk kami dpt surat kot...nasib baik mama pg cek klu tidak mmg nama irvan akan ditendang sbb tidak dtg utk pengesahan.

ramai yg tnye mama, ape pra sekolah tu? okeh pra sek ni ialah utk kanak2 berusia 6thn,dimana jadual mereka sama spt jadual sek rendah spt masuk 7.30am balik 11.30,balik awal skit,perhimpunan pagi bersama murid2 sek rendah dan pra sek ni jugak berada dlm kawasan se sek rendah dlm erti kata lain pengenalan sebelum melangkah ke darjah 1 la...

mama explore dgn en.anep didalam kelas pra,ape yg mama tgk mmg jauh beza lebih baik dgn tadika kemas,pra sek ni tiada yuran kemasukan dan tiada yuran bulanan,kemas ade yuran kemasukan dan yuran bulanan tp keadaan tadika kemas amat menyedihkan dimana murid2 dibiarkan, makanan yg sama je setiap hari, guru selalu tiada, keadaan kelas yg kotor,tiada pengawasan sebaiknye,seperti murid2 senang lenang keluar masuk kelas,tiada disiplin, buku2 tidak ditengok oleh guru, byk nk disenaraikan tp malas nk taip, mmg amat menyedihkan la...

keadaan pra sekolah...pra diasingkan dlm 1 kawasan berpagar,toilet yg sgt bersih,sinki bsuh tgn yg sesuai utk kanank2, setiap seorg mempunyai berus gigi dan kain lap tgn sendiri, guru yg prihatin,keadaan kelas yg simple dan teratur...yang penting irvan ckp,

irvan :mama abg nk dtg sek esok bleh tak?
mama:irvan ske sek ni ke?
irvan :aah...cantik,bersih...huhuhuuu...

akhir kata...mama mmg suggest sesiapa yg nk anta anak ke pra sekolah...

5 comments:

Mama-Miya a.k.a Jedi Hopeful said...

lebarnye senyum...

sumijelly said...

yup..kekadang org x sama pemikiran dgn kita pikir..
x perla.. semoga irvan dapat belajar dengan sempurna..
pas nie banyak la gmbr irvan kat sekolah dlm blog mama dia kan?? hehehe

irvanqiesy said...

mama miya:tu tanda hepi nk g school...heheh

sumijelly:btul tu...nmpk gaya mcm tulah...heheh

sumijelly said...

oh ya..baru pasan.. pra sekolah bermaksud 6 tahun kan??
anak sumi kenapa smpai skrg x dpt lagi jawapan tuk pra sekolah..
waaaaaaaa.......mcm x dapat la tu...

irvanqiesy said...

sumijelly: aah, baik trus g sek tu,sbb anak nadia pon xdpt surat,pg sek cek rupenye nama die ade tp surat tak smpai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Quote

Quote

Quote