Powered by Blogger.

Thursday, March 12, 2009

my 7month journey

Sebenarnye bile bace tajuk rase mcm baru je bermula perjalanan bfeed sy...tp cume nk share pengalaman je,bkn ape,ape dr pandangan sy klu tgk zaman skrg bile anak mnum susu formula(fm) bkn main bangga lg,benda ni terjd pada kuarge sy,iaitu sepupu sy yg dok dikampung,baby blum kua lg da sibuk mencari susu (fm),yg wat sy amek kisah ialah die tidak bekerja suri rumah sepenuh masa,si suami hanye bekerja biasa jek,bkn sy nk ckp yg suami sy ni berkemampuan,sy pon mcm org len jugak,tp kesedaran ni dtg dgn sndiri,wat ape kite nk bazirkan wang utk membeli produk yg da tentu ke cara buatannye yg terbaik,mengapa,kite sndiri yg keluarkan produk yg terbaik tp kite masih memberi seribu alasan menolak bfeed ni...mmg sy byk sgt dgr,susu sikit,xde susu,baby xnk,puting xde,sebenarnye penyusuan ni perlu rangsangan. Sy ade kwn,kwn yg bfeed baby,sdangkan susunye bile sekali pump cuma dpt 1,2oz jek,tp sbb die mempunyai kekuatan dan kesedaran alhamdulillah,die berjaya menyusukan baby dia,dan skrg susu die pon dpt menampung keperluan baby dia.Dan seorg kwn sy,duduk berjauhan dgn suami,dan mempunyai 2 puteri,juga mempunyai masalah susu kurang,tp skrg baby die da umo 10bln,dan itu amat membanggakan sy,dr situ sy byk belajar erti kesabaran.

Saya mempunyai pengalaman sendiri,iaitu,anak sulong sy,irvan adalah premtured baby,yg lahir cume berat 1.55kg jek,selama irvan tggal didlm inkubator,sy xleh direct feeding,sbb bimbang irvan menjadi lemah,sy tggal di hospital hampir 2bln semata-mata utk melihat irvan dpt kasih syg,dan susu yg cukup,sy akan bgun 2jam sekali utk mengepam,dan sy sendiri yg akan menyuapkan susu pd irvan.Doktor memberi jaminan irvan akan tggal di hospital selama 3bln,tp dgn berkat bfeed,Alhamdulillah,irvan hanye tggal x smpai 2bln, dan berat irvan kua dr inkubator ialah 1.8kg,tp mase tu sy cetek ilmu bfeed,dan xberkemampuan utk membeli pump yg terbaik,so sy dpt bfeed irvan hingga umo 6bln jek.

Pengalamn sy bersama qies plak selalu kne nipple crack,yg paling truk selama 1bln sy mengalami dan xdpt pump,sy menangis jek,smpai nk kua bjln pon sy memikir 3,4kali,sy juga hampir putus asa,tp bile di pikirkan nape perlu sy membeli (fm) sedangkan sy masih bleh menyusukan anak sy,nasib kwn2 rmai membantu,dan pnyelesaiannye,sy cume perlu bersabar,ye bfeed hanye perlu kesabaran yg tinggi,sy amat bangga kerana sy mampu menyusukan qies di mana2 sahaja(bukan bongkak)tp sy mahu org msia kite sedar,semua manusia bleh bfeed babynye dan di luar negara bfeed ni satu kemestian apabila kite pregnant dan bersalin mesti menyusukan baby,nikmat bile dpt bfeed baby hanya Allah je yg tahu. Sy bersyukur,bapa,mak,suami,mak mertua menyokong sy utk meneruskan bfeed,tp smpai mane kekuatan sy hanye Allah yg tahu.

Ini plak pengalaman mak sy sndiri,sy mempunyai mulut yg amat kecil,dan mak sy bersusah payah bfeed sy,tp sy xleh nk sumbat mulut dgn puting mak sy sbb mulut yg kecil,mak sy pump susu dan beri pd sy,sehingga umo sy 2bln,apabila mak sy pg rumah kwn die,kwnnye ajar supaya membiarkan sy sehingga lapar,Alhamdulillah,apabila sy menangis lapar yg amat2,sy sendiri,mencari puting dan dr peristiwa itu,sy da bleh direct feeding,mak sy menyusukan sy sehingga sy berumur 3thn,begitu juga abg sy.

So ini la kisahnye,sy menyeru wujud la kesedaran tentang bfeed ni,skrg amat mudah,taip je di google breastfeeding,keluar la pelbagai artikel tentang bfeed ni.
..sy menulis cume untuk share ape yg ptut je,jgn la ade yg terasa hati...





6 comments:

Idida Aziz said...

bravo nadia....k ida pon bangga nadia ada semangat cgini...

nadia untung sbb ms nadia ni dh ramai kat opis yg mengepam...masa k ida dulu sorang2...smp penah cuci botol dlm toilet nangis..punya tade kesedaran manusia itu...

precious innocent said...

chaiyok2!!!

setuju sgt yg kesedaran utk bfkan anak kita nie kene dtg dr diri sdiri..

kalau diri sdiri dah -ve, buat camne pun sure x jln...

-mama emma-

irvanqiesy said...

kak ida,tulah mase akak bfeed pica sy pn teringin gak nk camtu,sy pon bangga la ngn k.ida...

irvanqiesy said...

mama emma,btul tu,kdg2 pelik tgk org yg xnk bfeed baby ni,tula maknenye xdekesedaran...tq ye..

melorr said...

salam nadia,

I might be strangers to you but when it comes to bfeeding we're sisters dear! I baru 3 minggu fully wean my 2y 6m daughter from bfeed. I admit selama 2 tahun 6 bulan menyusukan my doter mmg pengalaman yang indah. Kuatkan semangat utk terus bfeed your kids! Ganbatte ne! :)

*Rindu saat mengepam kat opis, kumpul ebm..stok tak cukup haha!

irvanqiesy said...

melor,kagum2...tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Quote

Quote

Quote